Polski serwis o zdrowiu i urodzie – SubiektPoznan.pl

Artykuły o zdrowiu i urodzie wprost od najlepszych ekspertów. Dołącz do nas i dowiedz się, jak zdrowo żyć i dbać o siebie! Zdrowie, odchudzanie, uroda, choroby.

Awokado właściwe – Persea americana – Właściwości zdrowotne

Awokado właściwe – Persea americana – Właściwości zdrowotne


Ostatnio przy okazji robienia guacamole przyszło mi do głowy, aby napisać co nieco o awokado 🙂  Warto wiedzieć, że awokado, zwane inaczej smaczliwką wdzięczną, jest wykorzystywane już od 7000 lat! W medycynie ludowej doceniano jego właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwutleniające i regenerujące wątrobę. Naturalnie występuje na terenie Meksyku i Ameryki Południowej. Do dzisiaj Meksyk i Chile to najwięksi eksporterzy awokado na świecie, w 2011 roku produkcja przekroczyła 4,4 milionów ton, a to oznacza 20% wzrost w porównaniu z rokiem 2007. Nieźle, prawda?
Jeśli chodzi o awokado to spożywamy tylko owoc. Pozostałe części rośliny są toksyczne.

Dlaczego awokado wykazuje aktywność biologiczną?

Oczywiście dzięki składnikom czynnym. Tutaj trzeba koniecznie wspomnieć o kwasach tłuszczowych, fitosterolach (głównie β-sitosterol), flawonoidach, proantocyjanidynach. Fitosterole i kwasy tłuszczowe to główne składniki fazy olejowej, stanowiącej do 20% awokado. Warto pamiętać, że większość stanowią korzystne dla naszego zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe pl.wikipedia.org. Oprócz tego w awokado występuje bogactwo witamin – A, B, D, E.
Jest to bardzo odżywczy owoc, mówi się, że zaraz obok banana jeden z najbardziej pożywnych.

Jak działa awokado?

Frakcja olejowa jest najważniejszym składnikiem owocu i odpowiada za większość aktywności biologicznej. Dzięki obecności fitosteroli i kwasów tłuszczowych obniża się poziom cholesterolu i triglicerydów a wzrasta poziom “dobrego” cholesterolu HDL.
Istotnym składnikiem dla działania farmakologicznego jest również  β-sitosterol, który wpływa korzystnie na odporność oraz wspomaganie organizmu w zwalczaniu infekcji, w tym również wirusa HIV. Powstała hipoteza, że może wspomagać leczenie niektórych nowotworów.
Jest to dość kaloryczny owoc, ale dzięki kompozycji związków może wspomóc walkę z nadwagą. Jak? Po prostu wpływa na hamowanie apetytu i powoduje uczucie pełności, dzięki czemu nie chce się jeść. Dodatkowo hamuje gromadzenie się tłuszczów w jamie brzusznej.
Grupa osób, która powinna zainteresować się awokado to narażeni na choroby układu sercowo-naczyniowego. Spożywanie tego owocu może bowiem obniżyć ryzyko choroby wieńcowej… według szacunków nawet o 25%! Oczywiście nie ma co się łudzić, że awokado nam cudownie pomoże, jeśli będziemy prowadzić niezdrowy, pozbawiony aktywności fizycznej tryb życia, ale może warto wprowadzić go do diety https://pl.wikipedia.org/wiki/Frutarianizm? Guacamole to pyszny zamiennik masła 🙂
Dodatkowo polecane jest w trakcie ciąży i karmienia piersią, gdyż zawiera unikalną kompozycję związków odżywczych, które są istotne w życiu płodowym i pierwszych miesiącach życia dziecka.

Awokado w sklepie

Pewnie zauważyliście w sklepach, że mamy kilka odmian awokado. Różnią się one przede wszystkim zawartością oleju i składników odżywczych. Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na odmianę Hass, która zawiera dużą ilość frakcji olejowej. Ma ona ciemniejszą skórkę, zdecydowanie odróżnicie ją od innych. Jeśli nie ma wypisanych odmian wtedy starajcie się wybierać te dojrzałe, czyli takie, które będą miękkie w dotyku. Będzie też wtedy dużo łatwiejsze w obróbce kulinarnej.

Czy awokado działa? Owszem. Czy działanie będzie widoczne? To zależy, głównie od trybu życia i innych spożywanych produktów. Czy warto? Warto, chociażby dlatego, że jest smaczne 🙂

Źródła:

  • Duarte PF, Chaves MA, Borges CD, Mendonça CRB. Avocado: Characteristics, health benefits and uses. Cienc Rural [Internet]. 2016;46(4):747-54
  • Nicolella HD, Neto FR, Corrêa MB, Lopes DH, Rondon EN, dos Santos LFR, de Oliveira PF, Damasceno JL, Acésio NO, Turatti ICC, Tozatti MG, Cunha WR, Furtado RA, Tavares DC. Toxicogenetic study of persea americana fruit pulp oil and its effect on genomic instability. Food Chem Toxicol [Internet]. 2017;101:114-20.
  • Comerford KB, Ayoob KT, Murray RD, Atkinson SA. The role of avocados in maternal diets during the periconceptional period, pregnancy, and lactation. Nutrients [Internet]. Nutrients [Internet]

Rate this post