Polski serwis o zdrowiu i urodzie – SubiektPoznan.pl

Artykuły o zdrowiu i urodzie wprost od najlepszych ekspertów. Dołącz do nas i dowiedz się, jak zdrowo żyć i dbać o siebie! Zdrowie, odchudzanie, uroda, choroby.

Pieprzowiec roczny – Capsicum annuum – Właściwości lecznicze

Pieprzowiec roczny – Capsicum annuum – Właściwości lecznicze


Pieprzowiec roczny, czyli jedna z odmian zaliczanych do papryczek Chilli jest kolejną z cennych przypraw, które znalazły swoje zastosowanie w fitoterapii. Dzięki obecności kapsaicyny, która jest odpowiedzialna za jej pikantny smak, możemy z powodzeniem stosować ją w wielu chorobach. Każdy z nas (albo prawie każdy) stosuje ostre odmiany papryki w swojej kuchni, nawet jeśli nie specjalizujemy się w kuchni meksykańskiej. To właśnie z ostrej papryki węgierski biochemik A. Szent-Györgyi wyizolował witaminę C.

Skład:

Zanim przyjrzymy się szerzej działaniu tego surowca, zerknijmy na jego skład – główną grupą składników czynnych są fenyloalkiloaminy – głównie kapsaicyna i jej pochodne. Dodatkowo obecne są związki o budowie zbliżonej do kapsaicynoidów – kapsiaty i dihydrokapsiaty. Czerwoną, czy pomarańczową barwę nadają papryce karotenoidy, poza tym obecne są flawonoidy, olejek eteryczny, witamina C, B2 oraz E. Obecne są również saponina steroidowa – kapsycydyna oraz związki o charakterze kapsianozydów i kapsikozyd.

Działanie i zastosowanie:

Jakiego działania możemy spodziewać się po takim składzie?  W terapii jakich chorób pomoże nam nasza papryczka?

Zewnętrznie wyciągi z pieprzowca rocznego, albo czystą kapsaicynę możemy wykorzystać w celu złagodzenia stanów zapalnych, zmniejszenia bólu oraz obrzęków . To działanie obserwujemy dzięki rozszerzaniu naczyń kapilarnych, co powoduje miejscowe przekrwienie oraz dzięki drażnieniu zakończeń nerwów czuciowych. Wielu z Was zapewne stosowało maści albo plastry rozgrzewające bazujące na wyciągach z tego surowca.

Jeśli zastosujemy papryczkę chilli wewnętrznie, możemy spodziewać się działania pobudzającego ruch treści jelitowej, zwiększającego wydzielanie soków trawiennych, przeciwdziałającemu tworzeniu się kamieni żółciowych. 

A to jeszcze nie koniec – pieprzowiec roczny jest znany również ze swojej zdolności do obniżania poziomu cholesterolu całkowitego, oraz działania ochronnego na czerwone krwinki w warunkach podwyższonego stężenia cholesterolu we krwi, co jest korzystne dla osób z hipercholesterolemią – dodatek pikantnej papryczki w diecie może zmniejszyć konieczność przyjmowania leków – może okazać się, że lekarz zauważając poprawę zacznie wypisywać nam mniejsze dawki.

A kiedy dopadnie nas przeziębienie – wtedy chilli również przyjdzie nam z pomocą – jego działanie termogenne (podnoszące temperaturę ciała) jest w stanie zafundować naszym bakteriom, wirusom czy grzybom saunę, która z pewnością przerzedzi ich szeregi.

Osoby chore na łuszczycę na pewno ucieszą się z wyników badań, według których krem zawierający 0,025% kapsaicyny znacznie redukował symptomy tej wyjątkowo uporczywej choroby.

Bardzo ciekawa wydaje się również koncepcja stosowania pieprzowca, lub czystej kapsaicyny w objawach wrzodów żołądka oraz refluksu – po początkowym etapie pogorszenia, badania wykazują, że następuje poprawa stanu pacjentów i zmniejszenie bólu (dzieje się tak, bo kapsaicyna znieczula nerwy przez ich ciągłą stymulację) towarzyszącego temu schorzeniu. Dodatkowo zwiększenie przepływu krwi przez śluzówkę i zwiększenie wydzielania śluzu sprzyjają szybszemu wygojeniu wrzodów.

Kto powinien uważać na chilli?

Jak już ustaliliśmy – chilli jest świetne, ale czy jest w 100% bezpieczne?
Zewnętrznie nie zaleca się stosowania wyciągów dłużej niż 2 dni z rzędu na to samo miejsce, gdyż może dojść do uszkodzenia nerwów czuciowych. Odradza się również stosowanie preparatów z pieprzowca rocznego na uszkodzoną skórę.

Nie zaleca się również podawania papryczki dzieciom poniżej 12. roku życia – ich organizm jeszcze nie jest w stanie przetworzyć składników surowca. Podanie chilli może skończyć się zatruciem albo silną alergią pokarmową.

Jak dotąd brak szczegółowych badań odnośnie bezpieczeństwa stosowania w ciąży oraz w trakcie karmienia piersią, ale wiadomo, związki czynne zawarte w chilli przechodzą do mleka matki, więc zdecydowanie odradzam przyjmowanie ostrej papryczki paniom w stanie błogosławionym oraz karmiącym piersią.

Źródła:

  • Matławska I, Farmakognozja, podręcznik dla studentów farmacji. 2005.
  • Reuter J, Merfort I, Schempp CM. Botanicals in dermatology: An evidence-based review. Am J Clin Dermatol [Internet]. 2010;11(4):247-67.
  • Bortolotti M. Red pepper: From the kitchen to the pharmacy pl.wikipedia.org. J Gastrointest Liver Dis [Internet]. 2013;22(3):253-6.
  • Srinivasan K. Biological activities of red pepper (capsicum annuum) and its pungent principle capsaicin: A review. Crit Rev Food Sci Nutr [Internet]. 2016;56(9):1488-500.
  • Basith S, Cui M, Hong S, Choi S. Harnessing the therapeutic potential of capsaicin and its analogues in pain and other diseases. Molecules [Internet]. Molecules [Internet]

Rate this post