Polski serwis o zdrowiu i urodzie – SubiektPoznan.pl

Artykuły o zdrowiu i urodzie wprost od najlepszych ekspertów. Dołącz do nas i dowiedz się, jak zdrowo żyć i dbać o siebie! Zdrowie, odchudzanie, uroda, choroby.

Płatki owsiane sposobem na pyszne śniadanie

Płatki owsiane sposobem na pyszne śniadanie


Przez wiele lat borykałem się z problemem śniadań, szczerze mówiąc należę do grupy ludzi, którym bardzo trudno jest przełknąć coś z samego rana. Szczególnie jeśli muszę to zrobić bezpośrednio po przebudzeniu. Wiem, że sporo osób ma podobny problem i nie potrafi sobie z tym poradzić dlatego dzisiaj opisze Wam sposób na tanie, zdrowe i jednocześnie bardzo pyszne danie. Kto zgadnie o czym mówię? Tak, tak – zgadza się. Chodzi o płatki owsiane. Już widzę miny większości z Was na których pojawia się pytanie „czy płatki owsiane mogą być smaczne pl.wikipedia.org?” – odpowiedź jest bardzo prosta – mogą, pod warunkiem, że dobrze je przygotujemy.

Ale od początku. Jakiś czas temu przeczytałem o dobrych właściwościach płatków owsianych, które to:

  • dostarczają sporej dawki energii
  • zapewniają długotrwałe uczucie sytości(pomimo tego, że porcja jest dość kaloryczna świetnie sprawdza się przy odchudzaniu bo „zapycha” na wiele godzin)
  • dostarcza wielu minerałów i witamin
  • zawierają sporo błonnika
  • i co najważniejsze, ten produkt jest mało przetworzony

Jak to w życiu zwykle bywa nie wszystko okazało się takie proste. Po pierwsze płatki smakowały jak karma dla konia, po drugie w sklepach spotkać można sporo przetworzonych płatkopodobnych produktów z dodatkiem cukru i innych śmieci, których ja osobiście nie akceptuje.
Po przeczytaniu składów poszczególnych produktów odpadły wszelkie modyfikacje, płatki owsiane błyskawiczne również nie przypadły mi do gustu – wybór padł na najtańsze i chyba najlepiej dostępne płatki owsiane górskie. Wybór nie zajął mi zbyt wiele czasu jednak pozostała sprawa smaku płatków, niestety nie potrafiłem ich przygotować w odpowiedni sposób, ich smak po kilku dniach przyprawiał mnie o mdłości i już miałem je odstawić gdy znalazłem kilka fajnych przepisów, które pozwoliły mi przygotować optymalną(dla mojego podniebienia) owsiankę skąd.

Jak przygotować płatki owsiane?

Po pierwsze nie gotuj ich, po drugie nie słodź, po trzecie… eksperymentuj:)
Mój sposób jest bardzo prosty, jako, że nie bardzo toleruje mleko zalewam płatki wrzątkiem. Najlepiej smakują, gdy przeleżą w wodzie całą noc. Po tych kilku godzinach płatki owsiane „napuchnął” i wypiją całą wodę a mi pozostaje dolanie odrobiny gorącego mleka. W ten sposób uzyskuje ciepłe danie, które świetnie przechodzi przez gardło nawet o poranku pl.wikipedia.org. Do takiej owsianki czasami dodaje pokrojonego w plasterki banana(można zblendować lub pognieść na papkę i dodać do płatków owsianych). Znakomicie również smakują do tego rodzynki(najlepiej namoczyć na noc) i wszelkiej maści bakalie. Czasami do tak przygotowanych płatków dodaję orzechy i również smakują wyśmienicie.

W tak prosty sposób stworzyłem recepturę, która bardzo mi odpowiada. Zdaje sobie sprawę, że każdy z Was ma odrobinkę inny gust i to co mi posmakowało niekoniecznie będzie najlepsze dla Ciebie dlatego proponuje odrobinę poeksperymentować a bez wątpienia uda się Wam dopasować to proste danie do własnych preferencji smakowych.

Rate this post